رنگهای ساختمانی به آن دسته از رنگ هایی گفته می شود که عمده مصرف آن در پروژه های عمرانی بوده و جدا از مسئله حفاظت سطوح با زیبایی شناسی هم ارتباط مستقیم دارند. رنگ های ساختمانی معمولا بصورت رنگ های آلکیدی روغنی ، اکریلیک و پلاستیک پایه آبی ارائه می شوند. اجرای رنگ های صنعتی بر روی سطوح مختلف فلزی و سیمانی به منظور حفاظت آنها در برابر خوردگی و تغییرات فیزیکی- شیمیایی انجام می گیرد. رنگ های صنعتی علاوه بر حفاظت ، خواصی نظیر براقیت ، فام رنگ ، مقاومت در برابر اصطکاک و خراشیدگی و سایش و نیز مقاومت های شیمیایی و آب و هوایی را نیز دارا می باشند. این محصولات از پرمصرف ترین انواع رنگ ها در زندگی ما می باشند.
لیست تست های متداول:
بدلیل شباهت در کاربرد و نحوه استفاده از تجهیزات در ادامه فقط به ذکر نام و استانداردهای مورد کاربرد در این خصوص بسنده می شود. تست تعیین میزان دانه بندی: دستگاه گريندومتر مطابق با استاندارد های ISO 1524 و ASTM D 333 تعیین میزان وزن مخصوص (دانسیته)رنگ: برای اندازه گیری دانسیته معمولا از کاپهای پیکنومتر(ISO 2811) استفاده می شود. ابزار اعمال فیلم رنگ : انواع اپلیکاتور با قابلیت اعمال انواع گوناگون فیلم رنگ در ضخامتهای متنوع سنجش میزان گرانروی و ویسکوزیته : شامل انواع کاپ های ویسکوزیته فوردFord ASTM D 1200)، (DIN 53211 و ویسکومترهای کربس مطابق با استاندارد ASTM D 562 اندازه گیری میزان براقیت رنگ : با توجه سطوح مختلف با درجات براقیت گوناگون (مات، نیمه براق و براق) دستگاه های براقیت سنج با قابلیت اندازه گیری براقیت در سه زاویه (20 و 60 و 85 درجه) مطابق با استاندارد ASTM D 523, ISO 2813 قابل پیشنهاد می باشند.
اندازه گیری فام رنگ : با استفاده از دستگاه های اسپکتروفتومتر و کابین های مقایسه رنگ تحت نورهای متفاوت اندازه گیری میزان قدرت پوشش(تباین) : بررسی میزان پوشانندگی رنگ خشک از دستگاه بازتابش سنج (رفلکتومتر) و برای تعیین میزان پوشانندگی رنگ در حالت خیس از کریپتومتر اندازه گیری ضخامت لایه رنگ خشک : با استفاده از دستگاه های ضخامت سنج در انواع پراب جدا و پراب سرخود تست تعیین میزان چسبندگی: یا تست کراس کات برای تعیین میزان چسبندگی قشر خشک رنگ به سطح زیرین اندازه گیری میزان سختی و مقاومت رنگ در برابر خراشیدگی : عمدتا دستگاه های سختی سنج پاندولی ، سختی سنج مدادی ، سختی سنج فنری و دستگاه تست خراش Scratch Tester برای انجام این تست ها قابل معرفی می باشند. تعیین میزان انعطاف پذیری و ضربه پذیری : استفاده از دستگاه های مندرل سیلندری و یا مخروطی برای تعیین میزان انعطاف پذیری و تست ضربه جهت تعیین میزان مقاومت رنگ در برابر ضربه مستقیم تستهای مقاومت در برابر شرایط محیطی : عمدتا کابین های تست مقاومت در برابر اشعه UV و کابین Xenon Test تست مقاومت در برابر عوامل شیمیایی و خورنده: بطور معمول تست های سالت اسپری ، مقاومت در برابرغوطه وری آب ، مقاومت در برابر رطوبت (تاول زدگی) و مقاومت در برابر تاثیر مواد شیمیایی تست تعیین میزان جامی شدن: با استفاده از دستگاه Cupping